måndag 9 april 2012

Bärrutor och Rabarberrutor

Annandag påsk - nu  är påsken snart förbi för denna gång... Den blev tyvärr inte sådär riktigt vårig som man kunde önska sig, utan bjöd på riktigt snöoväder som täckte alla våra blå scillor under ett vitt täcke. Men, vad annat kan man förvänta sig i april? Vi firade i alla fall påsken i goda vänners sällskap, åt god mat, fikade och trotsade till och med ruskvädret med ett par promenader. 

Påskrecepten har ni ju redan fått ta del av, så idag får ni istället de återstående två recepten på kakor vi hade på sonens namnkalas: bärrutor och rabarberrutor. Båda kakorna passar bra både när man väntar många gäster och att ha i frysen på lut för oväntat besök.


Bärrutor med svarta vinbär
Naturligtvis kan man använda vilka andra bär som helst. Jag har tidigare använt hallon och det blir verkligen otroligt gott! 

200 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 250 g färska eller frysta bär

Värm ugnen till 175 grader och klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en gryta och låt det sedan svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl, och vaniljsocker i fettet och blanda allt tills det är en slät smet. 
Häll över smeten i långpannan och fördela bären jämnt.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. 
Dra den varma kakan ur pannan, stjälp långpannan över och låt kakan kallna därunder. Skär sedan upp den i bitar. Jag tycker att det blir lagom storlek om man delar kakan i 40 jämnstora bitar. 



Rabarberrutor
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

ca 400 g rabarber
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk potatismjöl

Värm ugnen till 225 grader. Smörj och bröa formen. 
Skala eventuellt rabarbern om den är väldigt grov och skär den sedan i skivor/bitar.
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt den bli ljummen. 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det ljumma smöret och mjölken. 
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i äggsmeten. 
Häll smeten i formen och fördela rabarbern över. 
Blanda socker, kanel och potatismjöl och strö det sedan över rabarberkakan.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna i formen och skär den sedan i bitar. Även denna kaka blir lagom att skära i 40 bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar