söndag 27 maj 2012

4 röror

Röror som passar både som tillbehör till kött och bröd och som dipp till grönsaksstavar, chips eller grissini är perfekt på buffébordet. Dessutom mår de flesta röror av det här slaget bara bra av att stå några timmar, eller gärna ett dygn, innan de serveras - då hinner smakerna blandas och utvecklas.

Det är svårt att ange hur många portioner det blir av en del röror tycker jag... Nedan anger jag mängden i volym eller portioner. Portionerna är dock väl tilltagna och på ett buffébord räcker de antagligen till fler =) 

Romescu
ca 3 dl
100 g sötmandel
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 lång röd chilifrukt
1 dl rapsolja

Skålla eventuellt mandeln och finfördela den sedan i matberedare eller mal i mandelkvarn. 
Kärna ur och skär paprikan i bitar, skala vitlöken. Snitta chilifrukten och ta ur fröna.
Lägg ner allt i matberedaren, mixa och tillsätt oljan lite i taget.
Servera som dressing, dipp eller röra att ha på en brödbit.


Tapenade
4 portioner
Jag använder oliver med kärna som jag själv kärnar ur eftersom de ofta har mer smak än de färdigurkärnade...
300-500 g urkärnade svarta oliver
3-5 sardellfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
saften av en liten citron
1/2 dl olivolja
eventuellt 1 msk kapris
eventuellt en msk konjak
persilja 
salt och peppar

Mixa oliver, sardeller, pressad vitlök, citronsaft, olivolja,kapris och konjak.
Hacka lite persilja fint och smaka av röran med denna, salt och peppar. 
Gör gärna tapenaden en dag, eller i alla fall några timmar, innan den ska serveras. 
Fungerar väldigt bra på crostini! 




Tzatziki
4 portioner
2 dl mild yoghurt
1-1 1/2 slanggurka
1-2 pressade vitlöksklyftor
 2 msk olivolja
dill
salt och vitpeppar

Låt yoghurten rinna av genom ett kaffefilter, gärna över natten. 
Riv gurkan grovt och krama ur.
Blanda yoghurt, gurka och vitlök. Smaka av med hackad dill, salt och peppar.
Förbered gärna en dag i förväg. Gott till kött, bröd eller bara som den är.


Bönröra
4 1/2-5 dl
ca 550 g vita bönor (OBS! avser avrunnen vikt)
2-3 st vitlöksklyftor
4,5-5 dl olivolja
salt 

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.

Mixa bönorna med det mesta av oljan till en slät puré och blanda ner pressad vitlök. Tillsätt olivolja tills du är nöjd med konsistensen på din röra och smaka sedan av med salt. 
Gott tillbehör till kött, bröd, fisk eller dipp till grönsaker. 


Mitt tips när det gäller den här röran är att vara lite försiktig med vitlöken - bönsmaken ska inte "överröstas" helt! Eftersom röran helst ska stå några timmar eller ett dygn innan den serveras kommer smaken från den pressade vitlöken sprida sig i röran, så räkna med att den då smakar mer vitlök än när du nyss rört ihop den... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar