torsdag 24 maj 2012

Focaccia

Den här brukar bli väldigt uppskattad och ta slut fort! Focaccia smakar bäst nybakad och är ingenting som passar att frysa in... Det här receptet är lagom för en plåt och skär man i mindre bitar (ca 3x6 cm) till ett buffébord blir det drygt 30 bitar. Skär lite snett så ser det trevligare ut, det tycker i alla fall jag =)

Focaccia
25 g jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl (ca 450 g) vetemjöl special
olivolja till plåt och stänkning
oliver eller rosmarin
1-2 tsk flingsalt/gourmetsalt

Smula sönder jästen och lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs övertäckt 30-40 minuter

Smörj en ugnsfolie stor som en bakplåt med olivolja.
Arbeta degen smidig på ett bakbord. Platta ut degen på den smorda ugnsfolien och låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter. 
Ställ in en tom plåt i ugnen och sätt temperaturen till 225 grader.

Tryck ner oliver eller använd fingertopparna för att göra små gropar i degkakan. Strö färsk rosmarin över om du inte använt oliver. Ringla lite god olivolja över focaccian och strö till sist över flingsaltet. Ta ut den heta plåten ur ugnen och för försiktigt över folien med den ogräddade focaccian. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader. 


Bakar man inte till så många men ändå vill ha två smaker går det bra
att lägga oliver på ena halvan och rosmarin på den andra  =)
Flingsaltet "smälter" av fukten som bildas om man lägger brödet i en
plastpåse och det är en av anledningarna till att det är godast  relativt nybakat.
(Det går dock bra att lägga en handduk över och låta stå framme några timmar.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar