tisdag 1 maj 2012

Parmesanchips och Nässelsoppa

Igår firades Valborgsmässoafton runt om i vårat avlånga land. Vädret verkar ha varit fint på de flesta ställen och många firade med traditionell sång och brasa. Tyvärr gör ofta fint väder vid sådana här helger att kraftig fylla, bråk och förstörelse ökar och drar en mörk skugga över det som ska vara fint och roligt... Radion rapporterar nu på morgonen om våld och elände och jag förstår inte varför det måste vara så här :-(
Här hemma hade vi i alla fall en lugn dag och kväll. Det blir väl lätt så med en liten bebis i familjen... Vi har inte lika många bjudningar som förr och rasar i säng långt tidigare än vad vi gjorde förut. Men vi uppskattar fortfarande god mat och dryck och igår kväll satt vi i ett solhörn och festade loss på lite parmesanchips, oliver och ett glas gott rött vin medans sonen slumrade till i vagnen bredvid. När den lille somnat sött var det dags för en variant på nässelsoppa som experimenterats fram till denna fina vårdags ära. Sedan var vi redo att stupa isäng när klockan bara var 21...
Här följer en liten beskrivning på hur ni kan göra ostchipsen och recept på soppan:


Parmesanchips
För dessa godingar behövs verkligen inget komplicerat recept! Jag river helt enkelt lite parmesanost som jag lägger i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite till tunna rundlar eller avlånga "tungor" och grädda sedan i 225 grader strax ovanför mitten i ugnen ca 5 minuter, tills osten smält och kanterna fått lite färg. Prova gärna att strö över lite grovmalen peppar eller örter som timjan eller oregano innan du gräddar chipsen. Extra salt behövs dock inte eftersom osten är så salt i sig.


Nässelsoppa med crème fraiche 
4 portioner

4 liter nyplockade nässelskott
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 grönsaksguljongtärningar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
4 msk maizena + lite kallt vatten
salt och peppar

TILLBEHÖR
140 g knaperstekta bacontärningar
grovmalen svartpeppar
4 hårdkokta ägg

Rensa och skölj nässlorna.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs hacket i olivolja i en stor gryta.
Tillsätt nässlorna, buljongtärningarna och vattnet (som du med fördel kokat upp i en vattenkokare först) och låt koka några minuter.
Ta grytan från plattan och mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och mixa en kort stund igen så att soppan blir slät. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör sedan ner redningen i soppan och låt koka upp och koka ett par minuter så att soppan reder sig.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med hårdkokta ägghalvor och knaperstekt bacon som kryddats med rikligt med grovmalen svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar