tisdag 9 december 2014

Majsplättar

Så här mitt i allt julstök kommer ett riktigt enkelt vardagsrecept som passar såväl stora som små familjemedlemmar. Receptet nedan brukar bli lagom för vår lilla familj på tre personer, två vuxna och en treåring, men det går givetvis bra att dubbla receptet om ni är flera. Har ni riktigt små barn, som nyligen börjat äta "vanlig" mat, går det bra att utesluta saltet i en del av smeten och sedan tillaga den i mikrovågsugn istället för att steka. Tänk då också på att helst välja fryst majs, eftersom det brukar vara salt tillsatt i konserverna...

Majsplättar
2-3 portioner

125-150 gram majskorn, frysta eller konserverade
3 ägg
1 dl vetemjöl
125 gram keso
1 nypa salt

Tina majsen om du använder fryst majs. 
Mixa majskornen till puré - en stavmixer är perfekt för ändamålet!
Vispa sönder äggen med en nypa salt och vispa sedan ner mjölet. Tillsätt majspurén och keson. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. 

Bryn lite smör i en stekpanna, plätt- eller crêpelagg. 
Stek ganska tjocka plättar (eller vilken storlek du nu väljer att göra) på medelhög värme tills de stelnar och får fin färg. För en liten plätt är ungefär en msk smet lagom, men jag föredrar att göra dem i crêpestorlek. 
Servera med lingonsylt eller ännu hellre rårörda lingon.